Alun perin vaimoni toiveesta olen merkinnyt kaikki perheemme pelikerrat ylös vuoden 2015 alusta lähtien. Aluksi tilastointi BoardGameGeek-sivustolle oli vain hauskaa seurantaa, mitä on tullut pelattua eniten ja kuinka monta kertaa olemme voittaneet toisemme eri peleissä.
Reilussa viidessä vuodessa merkittyjä pelikertoja on kuitenkin kertynyt tähän mennessä 2 884 kappaletta. Nyt kun dataa on enemmän, siitä voisi louhia syvempääkin tietoa, johon BGG:n omat nettisivut eivät taivu. Tieto on verkossa kyllä saatavilla, sitä ei vain esitetä käyttäjäystävällisessä muodossa.
Tässä kohtaa estradille astuu kolmannen osapuolen BG Stats -sovellus, joka lyhyen intron ja BGG-synkronoinnin jälkeen kertoo heti, mitä kaikkea hyödyllistä ja kivaa vuosien tilastoinnista lopulta saa irti. Kuinka monta peliä olemme pelanneet ja kuinka monen ihmisen kanssa. Viimeinkin myös yksityiskohtaisesta kuka pelasi ja kuka voitti -tilastoinnista on jotain konkreettista luettavissa.
BG Stats -sovellusta voisi myös itsessään käyttää pelikertojen tallentamiseen, mutta tähän asti olen luottanut BGG-sivustoon alkuperäisenä tietokantana. Merkintöjensä tilastoja saa kiitettävästi esiin pelkällä perussovelluksella, mutta yksityiskohtaisempaa dataa saa auki vielä parin euron Deep Stats -lisälaajennuksella. Syvemmät analyysit tosin vaatisivat myös tarkempaa manuaalista tilastointia muun muassa eri pelaajien loppupisteistä ja käytetyistä rooleista.
Pelikertoihin olen merkinnyt kaikki fyysiset pelit ja laajennukset, joissa joko minä tai vaimoni Riikka olemme olleet mukana. Digiversioiden, kuten Menolipun, Neuroshima Hexan ja Star Realmsin satoja pelikertoja ei siis ole mukana lainkaan.
Numerot käyttöön
BG Stats kertoo näppärästi, mitä kaikkea ja kuinka paljon olemme pelanneet viimeisen 30 päivän, viimeisen vuoden tai ihan tilastoinnin alusta lähtien.
Välillä 1.1.2015 ja 27.2.2020 olemme pelanneet 1 212 eri peliä, yhteensä 2 884 pelikertaa. Pelejä on ollut pelaamassa 132 nimettyä pelaajaa ja varmasti koko liuta ilman nimeä jääneitä conikävijöitä. Jos nimesi on suomalaisittain perinteinen koodinimi Juha, Mika, Mikko tai Ville, on hyvin todennäköistä, että tilastokone on yhdistänyt joitakin eri ihmisten pelejä saman nimimerkin alle. Nämä jääkööt virhemarginaaliin.
Eniten pelikertoja on kertynyt keräiltävälle soolopelille: The Lord of the Rings: The Card Game, 43 peliä. Kannassa roikkuu vielä listan edellinen hallitsija Qwinto, 40 pelikertaa, mutta ero tulee kasvamaan tämän vuoden puolella vielä merkittävästi Sormusten herran hyväksi.
Kolmannella sijalla on majaillut pitkään abstraktien kaksinpelien herkkupala The Duke, 28, joka ei tosin ole saanut uusia pelikertoja pariin vuoteen. 26 tilastomerkinnällä seuraavana on Codenames, joka nousisi Duken ohi, jos Codenamesin kaikki Duet ja Pictures -versiot laskettaisiin peruspelin kanssa yhteen.
Listan viides, 24 pelikerran Castles of Mad King Ludwig on meillä selvästi eniten pelattu iso peli. Seuraavaan saman kokoluokan peliin on etumatkaa yli kymmenen pelikertaa. Tämän takia boikotoin Ludwigin linnoja julkisissa peli-illoissa.
Qwintoa ja Castles of Mad King Ludwigia on vuosien varrella pelannut 15 eri pelaajaa. Codenamesia 23. Eniten eri pelaajia on kerännyt yhteen The Resistance, jonka 20 pelikertaa on pelattu 25 nimetyn pelaajan kanssa.
Piirakoita, kiitos
Pelikerroistamme neljäsosa on pelattu lauantaisin. Toiseksi merkittäväksi pelipäiväksi on noussut maanantai, jolloin kokoontuu nelisen vuotta sitten perustettu Hyvinkään pelikerho. Maanantai hallitsee jo 22 % osuutta kaikista pelikerroista ja varmasti jatkaa piirakan ahmimista myös jatkossa. Selvästi vähiten lautapelit näkyvät arjessamme tiistain ja torstain välillä.
40 % pelikerroista on pelattu kahdella pelaajalla. Lukema vaikuttaa suurelta, mutta toisaalta eihän se kokonaisuudesta ole kuin kaksi peliä viidestä eli selvä vähemmistö. Kolmin- ja nelinpelit tulevat seuraavina, mutta jännästi soolopelejä on ollut enemmän kuin viisinpelejä. Viisi pelaajaa onkin se peli-iltojen yleinen turma, kun pelit tuppaavat yleensä vain venymään viidellä.
Itselleni BG Stats listaa yli 2 400 pelikertaa (2 884 kokonaissummasta on todennäköisesti vähennetty laajennukset) ja Riikalle yli 1 700. Kolme pelaajaa on pelannut kanssamme yli 200 kertaa. Riikan sisko on kolmantena 264 pelikerralla ja noin 30 ja 60 pelikerran päässä seuraavat kaksi Hyvinkään pelikerhon vakiokävijää, koodinimet Nytnytnytälähoputa & Kahvilla. Kuusi muuta pelaajaa on yli sadassa pelikerrassa.
Grillijonossa
Yleisnumeroita mielenkiintoisempia ovat BG Statsin laskemat voittotilastot, nuo parisuhteen roustaukset.
Kertyneiden voittojen lukemat seuraavat aika tasaisesti kertyneitä pelikertoja. Mitä enemmän pelejä, sitä enemmän myös tilastovoittoja. Vain yksi pelaaja on jämähtänyt nollatilastoon, mutta ei liekitetä 14 pelin ja 0 voiton Jenniä sen enempää.
Raakojen lukumäärien sijaan katse voittoprosenttiin. Kuinka suuren osuuden pelikerroistaan pelaaja on voittanut? Satunnaisuuden tasausrajaksi vähintään 20 yhteistä pelikertaa.
Voittotilastoa johtaa reilu kaksivuotias tyttäremme. Taapero on voittanut 58 % peleistään. Jos peleissä on oikeita valintoja, kovin pelaaja on ollut Riikka, joka on voittanut peräti 48 % peleistään. Myös Juha ja Mikko ovat olleet kovia, 45 % ja 41 % tuloksilla, mutta molemmissa nimissä on vuosien mittaan nähty tahatonta integraatiota useamman henkilön voimin, joten hyvin pelattu kaikki Juhat ja Mikot. Itse olen voittanut 43 % peleistäni.
Uuden pelikerran alkaessa kovimmat tilastolliset voitto-odotukset ovat BG Statsin mukaan tasan. Sekä Riikalla että minulla on 38 % todennäköisyys voittaa. Myös Riikan sisko ja paikallinen matematiikan opettaja lähtevät peliin ennakkosuosikkeina ja vähintään 30 % voitto-odotuksin.
Mitään laajempaa pelaajavertailuahan näistä tilastoista ei voi tehdä. Kaikkia tilastoja vinouttaa voimakkaasti se, että olemme pelanneet vaimoni kanssa paljon vastakkain ja reippaasti enemmän tilastoituja kertoja kuin muut listalla. Nyt lukemat kertovat vain, mitä juuri meidän pelipöydässä on tapahtunut. Esimerkiksi “Juhan” ja “Mikon” itse pitämät tilastot olisivat varmasti erilaiset ja saattaisivat leimata minullekin löyhemmän voittosuhdanteen, jos pelivalinnat heidän kanssaan olisivat sattuneet osumaan vastakarvaan.
Syvässä päädyssä
Sovelluksen avulla voi helposti seurata myös, miten pärjää yksittäisissä peleissä. Muutamia poimintoja:
– The Lord of the Rings: The Card Gamen olen voittanut kymmenen kertaa. Eli hävinnyt 33 erää Sauronin korttipakalle.
– Qwinton voitan joka toinen kerta. Pidän tätä jo jonkinlaisena meriittinä.
– Medieval Academyn kymmenestä pelistä olen voittanut seitsemän. Antaa luottoa, että kyseessä ei ole läpihuutona vedettävä tuuripeli.
– Haluan myös uskoa, että The Resistancen 60 % voittosuhteeni on itse saavutettu.
– Erityisen hyvin pärjään myös Lanterns: The Harvest Festivalissa (64 %) ja Shanghaienissa (75 %). Jostain käsittämättömästä syystä olen voittanut myös neljä viidestä Terrasta.
– Tilastojen synkemmältä puolelta löytyy tietysti myös läjä pelejä, joissa en ole ollut aivan yhtä hyvässä vireessä. Seuraavissa peleissä vaimoni Riikka on liki lyömätön:
Baseball Highlights: 2045 (Riikan voittoprosentti 68 %)
Avenue (75 %)
Orléans (75 %)
City of Iron: Second Edition (100 %)
Kunnon syväsukelluksen BGG:ssä oleviin tietoihin tarjoaa myös Friendlessin Extended Stats: https://extstats.drfriendless.com/