Kingdom Legacy: Feudal Kingdom on tähän mennessä paras pelaamani lautapeli vuodelta 2024. Ihanasti koukuttava paketti, joka muistuttaa vanhojen vuoropohjaisten tietokonepelien addiktiosta. Syklimäisesti etenevää peliä on hankala pakata pois, koska on niin helppoa pelata “vielä yksi kierros”.
Kingdom Legacy: Feudal Kingdom on pikkuruiseen, noin kahden normaalin korttipakan kokoiseen pakettiin mahtuva puhdas soolopeli, jossa pelaaja kehittää omaa valtakuntaa kortti kerrallaan tehokkaammaksi koneistoksi.
Pelin on suunnitellut Jonathan Fryxelius, Terraforming Marsin suunnittelija Jacob Fryxeliusin veli.
Muuttuva valtakunta
Kingdom Legacy: Feudal Kingdom on nimenä niin geneerisen unohdettava kuin voi olla. Neliosainen nimi on helpompi sisäistää, kun kuulee, että tekeillä on myös muita valtakuntia, esimerkiksi Northern Kingdom ja Desert Kingdom. Tällöin “Feudal” on se erottava tekijä eri valtakuntien välillä, jotka kaikki kuuluvat “Kingdom Legacy”-pelimaailmaan.
Nimensä mukaisesti Kingdom Legacy on pelikertojen aikana ja välillä pysyvästi muuttuva legacy-peli. Pienenä soolopelinä kyseessä on harvinaisuus, ellei peräti ensimmäinen ainoastaan yksin pelattava legacy-peli. Muut verrokit, kuten Aeon’s End: Legacy ja Gloomhaven ovat yhteistyöpelejä, joita voi pelata yksin tai porukassa.
Legacy-elementti on keskeinen osa koko pelin mekaniikkaa.
Yksittäinen pelikerta on äärimmäisen helppo aloittaa. Paketista kaivetaan pelaajan tähän asti keräämä valtakunta, eli korttipakka, joka on pelin alussa 10 kortin pieni nippu. Valtakunnasta avataan esille neljä korttia ja peli on jo käynnissä.
Tavoitteena on päivittää yksi avatuista korteista paremmaksi – tai ihan vain erilaiseksi, maksamalla päivityksen vaatimat resurssit muista avoimista korteista. Päivityksen jälkeen kaikki avatut kortit siirtyvät poistopinoon ja uudet neljä korttia avataan nostopakasta.
Jos avatuissa korteissa ei ole riittävästi resursseja tai korttia, jonka haluaisi päivittää, pakasta voi lisätä avoimia kortteja pöydälle kahden kortin seteissä. Koska kaikki kortit ovat kaksipuoleisia, pakan päällimmäinen kortti on aina näkyvillä, mikä antaa vihiä siitä, kannattaako lisäkortteja avata vai ei.
Kortin päivitys tapahtuu yksinkertaisesti kääntämällä valittu kortti ylösalaisin tai kokonaan ympäri. Useimmat kortit on jaettu neljään puolikkaaseen, jotka käydään kaikki vaihe vaiheelta läpi. Toisista korteissa joutuu valitsemaan, mihin suuntaan maastoa tai rakennusta haluaa kehittää. Vaihtoehtoiset reitit sulkevat toisensa lopullisesti ulos. Keskeistä on, että vain kortin ylhäällä oikein päin oleva lohko on pelatessa käytössä.
Yksi pelikerta päättyy, kun pakka on käyty läpi ja kaikki kortit heitetty poistopinoon.
Pelikertojen välissä paketista kaivetaan järjestyksessä odottavat pari seuraavaa korttia pakkaan lisää ja sekoitetaan kasvanut valtakunta valmiiksi. Näin korttipakan voi pakata odottamaan jatkoa myöhemmin tai halutessaan voi aloittaa heti uuden kierroksen.
Pakkaan ilmestyvät uudet kortit tuovat uusia hyödykkeitä, hahmoja, vihollisia tai yllätyskortteja, jotka antavat pelaajan valita useammasta vaihtoehdosta, millaisia kortteja hän haluaa valtakuntaansa. Moni valinnoista avaa uusia kehityssuuntia, joiden hyödyllisyydestä ei ole takeita, kunnes kokeilee. Valitsematta jääneet kortit ovat lopullisesti pois käytöstä. Pelin ohjeet muistuttavat, että valitsematta jääneet kortit voi tuhota parhaaksi katsomallaan tavalla vaikka siellä tunkeille varatussa takassa.
Kingdom Legacy: Feudal Kingdom kyllä päättyy aikanaan, mutta muista legacy-peleistä poiketen pelaajan muovaamaa peliä ei ole lopulta tarkoitus heittää pois, vaan paketin voi pitää hyllyssä ja valtakuntansa pariin voi vuosien saatossa palata toivottavasti yhä uudelleen lisäosien avulla. Peruspaketin mukana tulee muutama lyhyt lisäosa, joilla valtakuntaansa ehtii päivittää myöhemmin vielä lisää, ja suunnittelijalla on jo valmiina pari pidempää erillistä lisuria, jotka laajentavat valtakuntaa uusilla käänteillä. Jokaisessa peruspaketissa on mukana yksilöity koodi, jolla oman valtakuntansa menestyksen voi lopulta raportoida valmistajan verkkosivuille vertailua varten.
Kingdom Legacyn käänneltävien korttien pyörittely muistuttaa Palm Islandia ja kierros kierrokselta muuttuva ja yhä uudelleen läpi pelattava korttivalikoima taas tuo vahvasti mieleen Friedemann Friesen Fast Forward -pelisarjan Fortressin.
Koska kortteja pyöritellään ylösalaisin ja niihin liimaillaan tarroja, peliin on turha hankkia korttisuojia, mikä takaa, että pelin alle 15 euron hankintahinnalle saa hävyttömästi laadullista vastinetta. Jos siis unohtaa, että koukuttavalle pelille haluaa lopulta hankkia niitä lisäosia. Lopulta myös toisen pelikopion, jotta voi aloittaa koko homman uudelleen alusta.
Vaikka peli sopii muuten erinomaisesti matkapeliksi mökille ja hotelliin mukaan, korttien ja valtakuntapakkansa kanssa saa olla tarkkana, ettei pakka vain satu putoamaan ja kortit kääntymään. Sekoittaessa kannattaa olla huolellinen ja välttää esimerkiksi alta vahingossa liukuvia pelitasoja, kuten sängynreunoja.
Hauskaa ja typerää yhtä aikaa
Yleensä välttelen soolopelejä, joissa pelataan pisteistä. Pisteet ovat niin abstrakti tavoite selkeään voittoehtoon tai vastustajan päihittämiseen verrattuna. Kingdom Legacy: Feudal Kingdomissa tavoitteena on rakentaa mahdollisimman paljon pisteitä tuova valtakunta. Silti pidän siitä valtavasti.
Monesti pelatessa olen miettinyt, mitä ihmettä olen tekemässä: Päivittelen kortteja ja kehitän omaa tableauta kerätäkseni enemmän pisteitä. Jee? Eli kehitän vain kortteja paremmiksi ilman mitään ultimaattista maalia. Ihan hölmöä hommaa!
Merkittävä jälkihavainto kuitenkin on, että pelikokemuksen aikana vähät välitän pisteistä. En pelaa pisteistä, vaan nähdäkseni valtakuntani kehittyvän ja kukoistavan. Kortit edustavat viljelysmaita, siellä vaikuttavia persoonia tai rakennuksia. Näille kaikille syntyy oma historiansa pelikertojen aikana. Miten oma valtakuntani tuotti heti alussa reilusti puuta, mutta metsurini seisoivat pitkään työttöminä, kunnes puupölkyille tuli tarvetta. Miten täysin turhakkeena pakassa pyörinyt katukauppias opiskeli lopulta itsensä moniosaajaksi ja täten liian arvokkaaksi henkilöksi, jotta häntä kannattaisi ikinä päivittää torikojuksi. Miten tuuliselle kukkulalle olisi voinut perustaa paikallisen hiippakunnan, mutta uskonnon korruptoivan vaikutuksen sijaan valtakuntaani perustettiin puolustusvoimat.
Pelissä luo jotain ainutlaatuista jo kauan ennen kuin peruspaketin mukana tuleva legacy-peli päättyy. Pisteiden sijaan nautin pelatessani, että olen saavuttanut ja luonut jotain ainutlaatuista, saanut asioita edistymään ja kukoistamaan.
Pelin luvataan kestävän kokonaisuudessaan noin kuusi tuntia. Kuudesta kahdeksaan lienee hyvä arvio, minkä päälle kokemusta voi jatkaa mukana tulevilla lisäosilla. Itse sain aikaa kulumaan enemmän, kun pähkäilin, mitkä kortit saavat kierrosten välissä uusia tarroja ja minkä tarjolla olevista hahmoista halusin kulloinkin rekrytä valtakuntaani.
Pelin kierrokset, yksittäiset pelikerrat ovat aina nopeita. Valtakunnan alkuvaiheilla kierroksen pelaa noin minuutissa, koska kortteja on vain kymmenen. Valtakunnan kasvaessa yhteen kierrokseen saa sujahtamaan parikymmentä minuuttia. Siltikin ollaan soolopelien ajallisesti lyhimmässä päässä.
Tekoälyn tuomitsema
Koska yhteen pelikorttiin on upotettu paikoin neljä eri asiaa, on korteissa tällöin myös neljä eri kuvaa. Pitääkseen lopullisen pelin hinnan alhaisena, mitä se todellakin on, Kingdom Legacyn korteissa on käytetty Adobe Firefly -tekoälyllä luotuja kuvia. Kuvat ovat värikylläisiä, geneerisiä ilmentymiä keskiaikaisesta tarustosta. Kokonaisuus näyttää silti hyvältä ja yhtenäiseltä.
Paitsi ne sormet, ne sormet. Parissa kortissa ihmishahmoilla on epäluonnollinen määrä sormia käsissään, mikä on tunnistettavin varoitusmerkki, että kuvissa on jotain hassusti.
Tekoälyn käyttö on BoardGameGeekissä nostanut porua esimerkiksi kuvittajien ammattiosaamisen väheksyntänä. Jos pelinsä haluaa luomuna, tämä yksilö ei ole vaihtoehto. Tekijöiden perustelu, että korteissa vaadittavan kuvituksen määrä on valtava pelin muuhun kokoon nähden, on kuitenkin taloudellisesti järkevä. Ainakin se on moninverroin eheämpi kuin FryxGamesin Terraforming Marsissa.
Kingdom Legacy: Feudal Kingdom
Jonathan Fryxelius, 2024
1 pelaaja
Yhden hengen legacy-peli on koukuttava kokemus. Enää yksi kierros… vielä yksi… yksi vain.