Katsauksessa joulun parhaat lähimarketeista löytyvät lautapelit.
Kyseessä on yhtä aikaa suosituslista, heille, jotka eivät jostain syystä halua asioida lautapeleihin erikoistuneissa liikkeissä tai näiden verkkokaupoissa, ja tilanneseuranta, miten hyvin modernit lautapelit ovat murtaneet tietään valtavirran saataville.
Hyllypaikka marketissa on jo saavutus, mutta on muistettava, että siirtymä peruskuluttajan tajuntaan on vielä suuremman kynnyksen takana. Juuri tänään kuulin, kuinka kaksi rouvaa valitsi Prisman hyllyltä Trivial Pursuitin joululahjaksi, koska sen laatu on taattu. Rouvat eivät sikäli olleet väärässä. Tuttu tuote on varmasti sitä laatua kuin on jo tiedossa. Vaihtoehtoja kuitenkin olisi.
Pari vuotta sitten tekemässäni vertailussa kiersin Vantaan Jumbon ja Hyvinkään Willan liikkeet. Tuolloin Prismoilla oli selvästi K-Citymarket-liikkeitä laajempi valikoima, jota Suomalaisen kirjakaupan pelit vielä täydensivät.
Tänä vuonna vertailin Hyvinkään Willan Prisman, Riihimäen Prisman ja K-Citymarketin ja Riihimäen Suomalaisen kirjakaupan valikoimia. K-Citymarket oli vertailun heikoin lenkki, jonka valikoimasta oli vaikea löytää nykyajan standardit täyttäviä pelejä. Prismoissa tilanne oli parempi, mutta yllättäen Riihimäen Suomalainen kirjakauppa oli vertailuryppään ykkönen, joka toi listalle mukaan peräti 14 muilta uupunutta nimikettä. Jos siis haluaa ostaa lautapelejä lähiostariltaan, suosittelen kokeilemaan paikalliskuntansa Suomalaisen ja Prisman valikoimia.
Välihuutona todettakoon, että jos sattuu liikkumaan juuri Riihimäellä, kannattaa muistaa paikallinen yksityinen kivijalkaliike Uusi kirjakauppa, jolla on kirjojen lisäksi ihan oikea harrastajapelien valikoima.
Koska suurtenkin ketjuliikkeiden valikoimat kuitenkin vaihtelevat kauppiaan mukaan, niputan eri liikkeiden pelit tässä yhteiseksi, teoriassa tarjolla olevaksi katalogiksi.
Tukipilarit
Laattojenasettelupeli Carcassonne on modernien lautapelien klassikko, joka on tukevimmin kiinni valtavirrassa. Prismoilla oli myydä peliin myös ensimmäistä laajennusta, Carcassonne: Kirkot ja kievarit, mutta Suomalaisella oli erilaisia laajennuksia hyllyssään peräti seitsemän erilaista. Myös hiljattain uuden julkaisun saanut variantti Carcassonne: Amazonas kannattaa pitää tutkalla, jos kaipaa uutta pelikokemusta, mutta vain vähän uusia sääntöjä.
Myös sivilisaatioteemainen draftauspeli 7 Wonders ja perhepelien klassikko, reitinrakennuspeli Ticket to Ride: Europe ovat yhä kaupoissa, mille on pakko hymyillä, koska niin monet harrastajat ovat sukeltaneet syvään päähän juuri näiden kautta.
Harrastajaporukalle kauppojen kovinta sarjaa edustavat maailman neljänneksi parhaaksi peliksi BoardGameGeekissa listattu Terraforming Mars ja dystooppista tehokkuutta vaaliva upouusi It’s a Wonderful World.
Yksi viime vuosien kovimmista lautapelibuumeista on ollut kertakäyttöisten pakohuonepelien jatkuva virta. Suomennetut Exit-pelit löytyvät yhä kaupoista, yleensä aina sarjan uusimpien julkaisujen muodossa. Exit-pelit ovat kaikki kertakäyttöisiä ja itsenäisiä, joten kokeilun voi aloittaa millä tahansa yksilöllä. Täksi vuodeksi rinnalle on tuotu Escape Room -pelisarjan suuremmat laatikot, jotka koollaan varastavat huomiota osin ansioitta.
Exitien lisäksi markettien hyllyiltä löytyy yllättävän vähän hyviä pieniä pelejä. Pienet ja usein halvemmat pelit olisivat käteviä lahjoja ja kylkiäisostoja, mutta ilmeisesti eivät pärjää huomioarvollaan suurissa liikkeissä. Vain merirosvoteemainen onnenkoetuspeli Port Royal on säilyttänyt asemansa hyllyillä vuosien varrella. Hiljaisuudessa pelattava yhteistyöpeli The Mind ja Dominolle sukua oleva, täydellinen perhepeli Kingdomino löytyivät vain Suomalaisen valikoimasta. Nopeaa ja näpsäkkää Who did it? -korttipeliä sentään löytyy hyvin. Pelin ulosteteema on vain, noh, kakka.
Palkitut pelit
It’s a Wonderful Worldin lisäksi muutkin Suomen Leluyhdistyksen tuoreimmat Vuoden Peli -voittajat ovat hyvin saatavilla.
Lastenpeli Etsi ja löydä! Safariseikkailu on uusi variaatio peleistä, joissa sekalaiselta laudalta etsitään tiettyä kuvaa. Varmasti hyvä valinta, jos taloudesta ei löydy aiempia identtisiä pelejä, kuten Coral Reef tai Muumi viidakkoseikkailu.
Partypelivoittaja Twin it! on sekin uusversio vanhasta ideasta. Pelissä etsitään Dobblen tavoin pareja erilaisista kuvioista.
Kupongintäyttöpeli Second Chancessa pelaajat piirtävät omaan ruudukkoonsa erilaisia tetrispaloja. Kyseessä on mainio roll ‘n write -kuponkipelien edustaja, joka on harmillisen yksin hyllyssä. Vain ikivanhaa Yatzya on tarjolla vaihtoehtona, vaikka kuponkipelejä on harrastajapiireissä julkaistu jo kyllästymiseen asti.
Voi vain toivoa, että Pelaajien valinta -voittajiksi valitut kilpajuoksupeli Quest for El Dorado ja koneistonrakennuspeli Wingspan löytyisivät nekin vielä joskus kaupoista. Molemmilla olisi mahdollisuus nousta hiteiksi 7 Wondersin ja Ticket to Riden vanavedessä.
Uudet juhlat
Muita edellisen vertailun jälkeen kauppoihin ilmestyneitä suositeltavia uutuuksia ovat maantiedettä opettava perhepeli 10 Days in Europe, joukkueissa kilpailtava sanapeli Decrypto ja tuskaisen ajankohtainen yhteistyöpeli Pandemic: Hot Zone.
Erilaisiin juhliin soveltuvia pelejä löytyy kelvollinen valikoima perinteisten Trivialien ja Aliasten ohi. Smart10 on paras ostareilta löytyvä tietovisa, Huhupuheita lautapelin muotoon pakattu vanha ajanviete, Rappakalja ja Dixit partypelien klassikoita, joissa arvuutellaan oikeaa vastausta joko sanallisten tai kuvallisten hämäysten joukosta. Team3:ssa muodostetaan kolmen hengen ryhmä, joka yrittää rajoitetun kommunikaation keinoin rakentaa yhteistä palikkarakennelmaa.
Abstraktien pelien puolella merkittävin lisäys on Blokus Trigonin paluu. Neliskanttinen Blokus on ollut vakionimike tetrispelien ystäville, mutta pitkään loppuunmyyty Trigon-variantti on vieläkin parempi ja mukana omallakin Top 100 -listalla.
Lapsille
Lasten lautapelien puolella tarjolla on monenlaista vaihtoehtoa. Voi kääntyä mekaanisten muovihärveleiden, kuten Dr. Eurekan, Loopin’ Louien tai Super Ski Jumpin puoleen ja leikkiä vähintään yhtä paljon kuin varsinaisesti pelata.
Enemmän lautapelimäistä tunnelmaa löytää Haban keltaisista laatikoista, joiden joukosta kannattaa etsiä Lohikäärmeen henkäystä, jossa yritetään pudottaa valitun värisiä timantteja tornista, ja Rhino Heroa, jossa rakennetaan yhteistä korttitaloa. Myös Viikinkien laaksoa on kehuttu, mutta meillä viikinkikeilaus oli turhan helppo.
Videopelaavia kouluikäisiä voi yrittää harhauttaa Minecraft: Builders & Biomes -lautapelillä. Markettilisenssin takaa löytyy kerrankin ihan oikea lautapeli. Varjopuolena sitten se, että Minecraft-lautapeli vaatii jonkun oikeasti myös lukemaan ja sisäistämään ne säännöt, jotta peli ei jää joulun jälkeen pölyttymään hyllylle.