Arviossa viisi lautapelimattoa. Lautapelien luksustuotteet, joista on hyötyä ja haittaa usein samassa suhteessa.
Lautapelien säilytykseen käyttämäni Ikean Bestå-kaapisto on ollut täynnä jo hyvän aikaa. Uusille peleille ei yksinkertaisesti ole ollut enää tilaa, joten kokoelman laajentuminen vaihtui tänä vuonna nykyisten pelivalintojen laadun kohottamiseen.
Yksi tällainen suuntaus ovat olleet pelimatot. Pelien laajennusalustat, jotka joko korvaavat paketissa tulleen pelilaudan tai tuovat peliin ensimmäistä kertaa raamitetun pelialueen.
Lähtökohtaisesti matot ovat turhia ylellisyystuotteita, jotka maksavat helposti emopelinsä verran. Toisinaan niistä on kuitenkin selkeää hyötyä pelatessa: Lautapelien pelimatot ovat yleensä kumipohjaisia neopreenimattoja. Eli kuin suuria, pötköksi rullattavia hiirimattoja. Niiden pinnalta on helppo poimia pahvitokeneita ja kortteja. Neopreenipinta luo kitkaa, joka estää sekä suojamuovitettuja että luomupintaisia kortteja liukumasta, mikä on päinvastainen vaikutus verrattuna pelilautojen kiiltäviin pintoihin.
Säilytysastia ei yleensä kuulu mattokauppaan ja lisämatto mahtuu harvoin alkuperäiseen pelipakettiin. Tätä seikkaa on siis syytä tarkastella ennen ostopäätöstä, ainakin jos tila on kortilla.
Tässä katsaus viiteen lautapelimattoon, joiden laatu-hinta-hyöty-kolmiosuhde on villisti erilainen.
Yli puolet matoista ostin ennen kuin olin korkannut pelin, jossa mattoa käytetään. En suosittele kokeilemaan samaa temppua kotona.
Heroes of Terrinoth
Game Mat
Fantasy Flight Gamesin virallinen Heroes of Terrinoth -pelimatto on tyylitelty kartta FFG:n omasta Terrinoth-fantasiamaailmasta. Kartalta löytyvät kaikki tutut paikat paitsi Heroes of Terrinothin eri skenaarioista myös muista Terrinothiin sijoittuvista peleistä, kuten Runebound ja Legacy of Dragonholt. Erityisesti valitse-oma-tarinasi-peli Legacy of Dragonholt voi hyötyä kartan tuomasta lisäimmersiosta siinä määrin, että säästin kartan vaikka lähetin puhki pelaamani Heroes of Terrinothin matkoihinsa.
Heroes of Terrinoth: Game Mat
Hyöty 3/5
Koko pelialue mahtuu pelimatolle, mutta muuten maton hyöty pelissä on enemmän temaattinen. Heroes of Terrinoth on enemmän parin kortin kääntämistä poikittain kuin varsinaista korttien lätkintää. Pelimatto tuo kuitenkin mahdollista teemaetua muihin Terrinoth-peleihin.
Ulkonäkö 3/5
Hillitty kartta on lempeä, mutta paikoin unelias tausta. Se ei varsinaisesti huuda toimintaa, jota Heroes of Terrinoth edustaa pelinä. Terrinothin kartta on kuitenkin kutkuttava nähdä tässä mittakaavassa. Esimerkiksi Runebound 3rd Editionin kartta kattaa vain noin neljäsosan Heroes of Terrinothin pelimaton alueesta.
Tila 3/5
Matto laajentaa tarvittavaa pelialuetta jonkin verran, mutta ei liikaa. Matto ei sentään lopu kesken suuremmissakaan skenaarioissa.
Säilytys 2/5
Vaatii erillisen säilytysratkaisun. Matto on kuitenkin ohut ja taipuisa, joten mahtuu pieneen säilytystuubiin tai toisen maton sisälle.
Hinta 2/5
Matto kustantaa noin 25–30 euroa, mikä ei itsessään ole mahdoton hinta, kunnes vertailee, että itse Heroes of Terrinoth -peli maksaa saman verran. Koska pelimatto ei liiemmin paranna pelikokemusta, hinta on puhdasta bling-blingiä. Jos Terrinoth-maailma on muuten tuttu, hinta-hyöty-suhde on heti pykälän parempi.
Legendary: A Marvel Deck Building Game
Playmat
Upper Deckin pakanrakennuspeliin on julkaistu useampi virallinen pelimatto. Alkuperäinen oli kopio pelin mukana tulleesta pelilaudasta… mikä lienee syynä, että Legendary Marvel lienee yksi suosituimpia pelejä, johon pelaajat ovat itse tehtailleet omia mattoprinttejään ulkopuolisilla painotaloilla.
Uudemmat viralliset matot on päivitetty sisältämään vuosien varrella mukaan tulleet sidekickit ja muutenkin ulkoasusta on kadotettu alkuperäinen sininen tausta. Tilalla on joko Ryhmä-X:n maailmasta tuttu Pimeä Feeniks tai Kostajat-teemainen Thanos.
Thanos-matossa on selkeitä plussia ja miinuksia alkuperäiseen lautaan nähden. Pelimatto on selvästi matalampi kuin yllin kyllin turhaa tilaa sisältävä pelilauta. Eduksi on laskettava myös, miten matto ottaa huomioon uudempien laajennusten aluetarpeet. Jostain käsittämättömästä syystä mattoon ei kuitenkaan ole lyöty mukaan mitään player aidia tai setup-ohjetta. Kierrosohjeelle olisi tarvetta, kun pelin kaivaa pidemmän tauon jälkeen kaapista. Ylimääräistä tilaa on sentään jätetty vapaavalintaisille ruuduille, kuten poistopakoille.
Selkeäksi haitaksi on laskettava myös maton kuva. Moneltakin kantilta. Tuttujen hahmojen anatomia on jäykkää, ei sentään mitään Rob Liefeldia, mutta kuitenkin. Kyseessä ei todellakaan ole mikään huippusarjakuvista napattu ruusu. Jatkuva Kostajien ja Thanoksen tuijottelu taustalla on myös liian yksipuolista, jos Legendarya pelailee katutason hahmoilla tai mutanteilla. Neutraalimpi ja tyylitellympi tausta olisi parempi.
Legendary: A Marvel Deck Building Game – Playmat
Hyöty 4/5
Pelimaton avulla pelialue kutistuu pystysuunnassa. Leveyttä matto tuo jonkin verran lisää, mutta soolona tämä on kätevämpi suunta. Korttipelin pelaaminen on selvästi sujuvampaa maton kanssa kuin pelilaudalla. Matto on myös päivitetympi versio pelialustan asetteluvaatimuksille kuin alkuperäinen lauta. Soolopelaajan näkökulmasta voi miinuksena todeta, että matolla ei ole tilaa pelaajan käsikorteille. Moninpelin vinkkelistä ratkaisu on kuitenkin ymmärrettävä, koska tilaa pitäisi muuten olla joka puolella. Pisteitä vähentää hukattu mahdollisuus lisätä näkyviin erilaisia aputaulukoita.
Ulkonäkö 2/5
Onhan se Marvelia, mutta vähän kökköä sellaista. Lisäksi alkuperäisen pelialueen kaupunki, se liukukäytävä, jota pitkin viholliset kulkevat, on pelimatolla temaattisesti kökkö. Eri ruuduilla on yhä vanha tuttu kaupunkia kuvaava nimi, kuten “katu”, mutta ei lainkaan kuvaa kadusta, vaan tyhjästä ruudusta näkyy Thanoksen torso. Liki kaikki fanipohjaiset verrokkimatot ovat hienompia.
Pöytätila 5/5
Pelimatto syö laudan turhan tilan pois ja estää korttipinojen liukumisen yli.
Säilytys 4/5
Matto saattaisi mahtua Legendary Marvelin pelilaatikkoon, jos sen vaihtaisi päittäin insertin kanssa, eikä täyttäisi tyhjenevää tilaa laajennuksilla. Muuten pelimatto tarvitsee oman ratkaisun. Matto kuitenkin toimitetaan omassa pienessä laatikossa, joka mahtuu sellaisenaan erilaisiin lautapelihyllyn rakoihin ilman suurempia murheita.
Hinta 3/5
Olin vuosia haaveillut pelimatosta Legendaryyn, joten kun vahingossa törmäsin uuteen viralliseen mattoon, tilasin FOMO-paniikin vallassa pelimaton karmeaan ylihintaan 38 eurolla. Siihen hintaan ei todellakaan hyvä sijoitus. Samaa mattoa näkyy nykyään saatavilla noin 25 eurolla, mikä on jo paljon järkevämpi suositus ja täten hintapisteytys sen mukainen. Luksustuote, jolla kuitenkin selkeästi peliä parantava vaikutus. Matto > saman hintaluokan pieni korttilaajennus.
The Lord of the Rings: The Card Game
Fellowship 1-4 Player Gamemat
Fantasy Flight Games myy Sormusten herran LCG-korttipeliin useita erilaisia yhden pelaajan pelialueen pienempiä mattoja. Samaa settiä siis kuin puljun uudempaan Marvel Championsiin. Niiden lisäksi valikoimassa on, ainakin ollut, tämä neljälle pelaajalle skaalattu suurempi Fellowship-pelimatto.
Mattoa myydään neljän pelaajan yhteismattona, mikä kuulostaa jo aika tiiviiltä. Kaksi röhnystelijää on realistisempi. Kolme, jos kaikki ovat tilatietoisia ja pelimatto asetettu pöydän päätyyn, jotta kolmelta reunalta yltää mukaan. Itse pelailen LOTR LCG:tä yksin ja tällöin matosta jää sopivasti teemaa alta näkyviin.
Marvel Championsiin en ole hankkinut mattoa, koska peli mahtuu usein niin pieneen tilaan, että Marvelia tulee joskus pelailtua olohuoneen matolla, reissussa pienellä sohvapöydällä tai muussa tilapäisnurkassa. LOTR on profiloitunut pidemmäksi peliksi, jota ei tule liiemmin kanneltua mukana, joten suuri pelimatto ei jää samalla tavalla ylijäämäksi.
Keski-Maan kartta soveltuu kuulemma erinomaisesti myös The Lord of the Rings: Journeys in Middle-Earth -pelin alustaksi, joten sitä pelaaville Fellowship-pelimaton hyöty on kaksinkertainen.
The Lord of the Rings: The Card Game
Fellowship 1-4 Player Gamemat
Hyöty 4/5
Hiukan suuri pikapeleihin, joita varten ei viitsi liialti raivata pöytätilaa ja availla erillistä mattopakettia, mutta pidempiin sessioihin täydellinen alusta. Peli hyötyy maton pinnasta ja erityisesti sen elävöittämästä teemasta. Koko peli mahtuu pakkoineen ja pahvitokeneineen matolle.
Ulkonäkö 5/5
Tätä kelpaisi katsella vaikka seinällä.
Pöytätila 2/5
Fellowship-matto vaatii paljon pöytätilaa, enemmän kuin normaali soolopeli.
Säilytys 1/5
Ei toivoakaan, että mahtuisi samaan laatikkoon peruspelin kanssa. Matto toimitetaan läpinäkyvässä muovikotelossa, joka on ainakin toistaiseksi kestänyt myös tukevana suojalaatikkona. Rullatulla matolla on kuitenkin korkeutta peräti 66 senttiä, joten ihan pieneen rakoon sitä ei saa piiloon.
Hinta 4/5
Mattoa myytiin Yhdysvalloissa todella kilpailukykyiseen 20 dollarin hintaan. Euroopassa hintaa oli reilu kymppi enemmän, eli jotakuinkin Atlantin valtameren rahtikulujen verran. Kokoonsa nähden siis edullinen pelimatto kilpailijoihin verrattuna.
Shadows of Kilforth: A Fantasy Quest Game
Hero Playmat
Shadows of Kilforth -fantasiapeliin on julkaistu yksi matto yhteiselle pelialueelle ja pienempiä sankarikohtaisia lisämattoja erilaisilla kuvituksilla.
En omista Shadows of Kilforthia, vaan ostin sankarin omille korteille tarkoitetun maton Shadowsin edeltäjään Gloom of Kilforthiin. Matto toimii sellaisenaan myös Gloomissa ilman ainuttakaan turhaa lokeroa tai puutetta.
Kilforth-pelit ovat korttimeriä, joissa pelialue luodaan ristiin rastiin päällekkäin kertyvistä korteista, joita vielä kehystää pelaajien opastamien sankareiden oma korttirivistö. Pelimattoon on merkitty alue kaikille yhden sankarin (eli yhden pelaajan) tarvitsemille tuotteille.
Ostin maton ennen pelin kokeilua, joten olen iloinen voidessani näin jälkikäteen todeta, että tietyistä ulkoasuongelmista huolimatta Kilforthin matto on todella hyvä laajennus peliin, enkä halua pelata kertaakaan ilman.
Shadows of Kilforth: A Fantasy Quest Game – Hero Playmat
Käyttö 5/5
Sankarimatto auttaa rajaamaan pelaajan kortit selvästi muusta pelialueesta ja samalla mahdollistaa kertyvien tokeneiden ja erityisesti toimintapisteiden seuraamisen kätevästi pelimaton eri ruutujen välillä siirrellen. Mekaaninen pelikokemus selvästi parempi maton kanssa. Valmiit ruudut ja näiden nimet helpottavat pelin termien oppimista ja erilaisten korttirajoitusten muistamista.
Ulkonäkö 2/5
Sankarimattoja on lukuisia erilaisia tunnelmoivasta fantasiaseikkailusta eri vuodenaikoihin. Itse päädyin Helmin syvänteen kaltaiseen piiritykseen tuomaan sotaisaa tunnelmaa, mikä hieman kaduttaa, kun hoksasin, että Gloom of Kilforthissa seikkailu on suuremmassa roolissa kuin valtakuntien mittaiset piiritykset. Taustakuva onneksi katoaa pelatessa maton täyttyessä muusta sisällöstä. Tärkein huomio on kuitenkin se, että pelimaton kuva ei ole skarppi. Verkosta löytyvät esikatselukuvat ovat aivan eri luokkaa kuin lopullisen tuotteen fleecetakin tavoin silmiä hämäävä blurraus.
Pöytätila 5/5
Matto vie vain vähän enemmän pöytätilaa kuin ilman ja on yhä tarpeeksi pieni, jotta pelaaja yltää koko pelialueelle. Menetetty pöytätila palautuu takaisin maton selkeällä jaottelulla.
Säilytys 5/5
Jopa kaksi sankarimattoa mahtuisi Gloom of Kilforthin pelilaatikkoon. Ilman mattoa pelin kamat hölskyvät liikaa, joten matto edesauttaa myös pelin säilytyksessä.
Hinta 2/5
Noin 30 euron hintaan yhden sankarin matto ei ole halvimmasta päästä. Kyseessä kun ei ole edes se pelin virallinen yhteinen pelialue, vaan vain yhden siivun ryhmittäjä.
Warfighter Shadow War: The Modern Night Combat Card Game
Neoprene Mat
Warfighter-sotapelistä varioidun, erikoisjoukkojen yötehtäviin keskittyvän Shadow War -lautapelin mukana tulee kiiltäväpintainen pelilauta.
Erikseen hankittava pelimatto on osa pelisarjan laajennusta numero 42. Kyllä, Warfighterissa on laajennuksia niin paljon, että tarvitaan numerojärjestelmä.
#42 Spooky Crate -laajennus on järkyttävän kokoinen pelilaatikko, jonka ainut tarkoitus on mahdollistaa tuhansien Warfighter-korttien säilöminen samaan laariin. Ainut lisäporkkana laatikossa on pelimatto, jonka suunnittelussa on käynyt pari mokaa.
Warfighter Shadow War: The Modern Night Combat Card Game – Neoprene Mat
Käyttö 2/5
Pelimatto on kooltaan ja sisällöltään lähes identtinen kopio pelin normaalista pelilaudasta. Kortit ja erityisesti erilaiset kierros- ja hälytysmerkit pysyvät hienosti paikoillaan maton pinnalla. Maton kadonneet värit ja epäselvät tekstit kuitenkin latistavat tunnelmaa ja kuormittavat silmiä. Molemmilla pelialustoilla on omat käyttöhaasteensa, joten valinnassa kyse on siitä, paljonko maton tuntumalle antaa arvoa.
Ulkonäkö 1/5
Shadow Warin pelimatto on epätarkka, kuin matosta olisi pesty pois kaikki elämä ja tarkkuus. Tällä on vaikutusta sekä maton/pelin kosmeettiseen houkuttelevuuteen että käyttöön. Asiaan ei ehkä kiinnittäisi huomiota, jos ero normaaliin pelilautaan ei olisi niin selkeä ja helposti verrattavissa. Epätarkkuus häiritsee monien alustalta löytyvien muistiohjeiden ja taulukoiden lukemista.
Pöytätila 4/5
Pelimatto on marginaalisesti suurempi kuin pelilauta. Ei vaikutusta pelikokemukseen kumpaankaan suuntaan…
Säilytys 1/5
…mutta säilytyksen osalta jotain olisi pitänyt tehdä suunnitteluvaiheessa toisin. Nykyinen koko mahtuu Spooky Crateen (siis pelille erikseen tehtyyn säilytyslaatikkoon!) vain vaivoin, ensin rullaten ja sitten kahtia vääntäen. Jos laatikon ahtaisi puolilleen kortteja, en ole varma mahtuisiko pelimatto enää edes mukaan älykkäästi. Ainakin tällöin olisi pakko kokeilla, kestääkö pelimaton kuosi tiukkaa taittamista. Typerintä on, että kyse on vain senteistä. Jos maton korkeudesta olisi leikattu sentti pari pois, matto mahtuisi laatikkoon upeasti yhtenä rullana.
Hinta 1/5
Spooky Crate -laajennus maksaa liki peruspelin verran ja tarjoaa vastineeksi tyhjän pahvilaatikon ja pelimaton. Jos Shadow Waria haluaa vähänkään laajentaa, uudelle säilytysratkaisulle on heti tarve, joten sikäli Spooky Crate tulee nopeasti vastaan vaihtoehtona. Halpaa tämä lysti ei ole. Eikä ehkä tarpeellista. Mutta lautapelaaminen on.